Longemfyseem

Symptomen, Behandeling, prognose...

Longziekten

Longziekten

Naast COPD en Alpha-1 zijn er nog vele andere longziekten waar iemand mee te maken kan krijgen, elke longziekte zit anders in elkaar en heeft weer een andere oorzaak. Op deze pagina vind je alle longziekten die er zijn.

Snelmenu voor de longziekten:

Acute bronchitis |


Acute bronchitis

Wat is acute bronchitis?
Jaarlijks krijgen 550.000 mensen te maken met deze longziekte, bij  de longziekte acute bronchitis is er sprake van een ontsteking. Deze ontsteking ontstaat in de bronchiën van de longen. Bronchiën zijn de kleine vertakkingen in de longen, wanneer er ingeademd wordt gaat de ingeademde lucht via de luchtpijp naar de bronchiën waarna het naar de longblaasjes geleid wordt. Tijdens dit proces kunnen er soms bacteriën en/of virussen meekomen die vervolgens in de bronchiën stranden, hierdoor ontstaat deze longziekte.  Dit gebeurd vaak tijdens een verkoudheid of griep.

Symptomen acute bronchitis
Wanneer iemand de longziekte acute bronchitis heeft is er sprake van een ontsteking in de kleine vertakkingen van de longen. Bij deze ontsteking zijn de wanden van de bronchiën ontstoken, hierdoor wordt ademen moeilijker en zal er regelmatig gehoest worden.

Ook kan iemand met acute bronchitis slijm ophoesten, dit komt doordat het lichaam bezig is met het verwijderen van de bacteriën en virussen die de longziekte acute bronchitis veroorzaken. Hierdoor maakt het lichaam slijm aan om deze bacteriën/virussen op te vangen. Door vervolgens te hoesten wordt dit slijm uit het lichaam verwijdert en de longen gereinigd.

Behandeling acute bronchitis
Vaak zal het lichaam zelf binnen twee weken genezen van de longziekte acute bronchitis. Indien nodig zal een arts inschatten als een antibiotica kuur nodig is of niet. Wanneer een virus de oorzaak is van de longziekte acute bronchitis zal antibiotica echter niet helpen.

Wat de patiënt met deze longziekte zelf kan doen is voldoende rust nemen, voldoende drinken en gezond eten, ook kan het helpen om regelmatig te stomen.


Astma

Wat is astma
Astma is een chronische longziekte, dit betekend dat er sprake is van een blijvende ontsteking binnenin de longen. Er zijn meerdere soorten van de longziekte astma bekend, elk soort heeft andere klachten en reageren op andere prikkels. Zo kan iemand gediagnostiseerd worden de volgende versies van deze longziekte: allergische, niet-allergische, inspanning en ernstige astma.

Tijdens een aanval van de longziekte astma verkrampen de spiertjes die rondom de luchtwegen zitten, door deze verkramping worden de luchtwegen smaller en wordt ademen moeilijker. Het is dan ook belangrijk om rustig te blijven tijdens een astma-aanval en de voorgeschreven medicatie voor de longziekte te nemen, door paniek verergeren de klachten van een astma-aanval.

Oorzaak astma
Er zijn nog veel onduidelijkheden rondom astma, waarom de ene persoon het krijg en de ander niet is dan ook niet bekend. Wel is er uit onderzoek gebleken dat het krijgen van astma vaak een erfelijke toedracht is. Astma kan ontstaan op elke leeftijd maar in de meeste gevallen worden patiënten er vanaf jongs af aan al mee gediagnostiseerd.

Wanneer één van de ouders allergisch is of de longziekte astma heeft is de kans groot dat ook hun kind een allergie ontwikkeld wanneer hij/zij vaak blootgesteld wordt aan stoffendie een allergische reactie kunnen veroorzaken(voorbeeld: huisdieren). Deze allergie ontstaat niet van dag op dag maar ontwikkeld zich langzaam gedurende een periode van een aantal jaren.


Bronchopulmonale Dysplasie (BPD)

Wat is Bronchopulmonale Dysplasie?
BPD is een longziekte die voorkomt bij baby’s die te vroeg geboren zijn, door deze longziekte hebben baby’s moeite met adem halen. Op latere leeftijd kunnen deze baby’s extra gevoelig blijven voor prikkels en infecties, klachten kunnen hun gehele leven blijvend zijn en ook kan de groei hierdoor beïnvloed worden.

Wanneer een baby veels te vroeg geboren wordt zijn de longen nog niet geheel ontwikkeld, deze worden namelijk pas als volledig af gezien in de 35e week van de zwangerschap. Een baby die te vroeg geboren is zal daardoor in sommige gevallen hulp nodig hebben tijdens het ademen wat tevens ook schade oplevert aan de longen van de baby wat kan leiden tot een longziekte. Wanneer beademing met hulp nog steeds nodig is in de periode wat de 36e week van de zwangerschap zou zijn dan krijgt een baby de diagnose voor de longziekte BPD.

Soorten BPD
Er zijn twee verschillende vormen van de longziekte BPD; Klassieke BPD en nieuwe BPD. Bij de klassieke versie van de longziekte BPD is er littekenweefsel ontstaan op de longen, het littekenweefsel is veroorzaakt door de hulp die de baby heeft gekregen bij het ademen. Deze vorm van Bronchopulmonale Dysplasie komt steeds minder voor omdat er steeds meer geavanceerde hulpmiddelen beschikbaar zijn. Bij Nieuwe BPD zijn de longen onderontwikkeld, de longblaasjes in de longen van groter dan ze horen te zijn en zijn er ook in een kleinere hoeveelheid.


Bronchiëctasieën

Wat zijn Bronchiëtasieën?
Bronchiëtasieën staat voor een zeldzame longziekte, bij deze longziekte zijn de bronchiën van de longen voortdurend geïrriteerd en extra verwijd. Door deverwijdingen die deze longziekte veroorzaakt hebben bacteriën extra de gelegenheid om zich in de bronchiën te vestigen. Vanuit zullen de bacteriën zich vermenigvuldigen waardoor er nieuwe infecties zullen ontstaan.  Het gevolg hiervan is dat iemand met de longziekte Bronchiëtasieën regelmatig een longontsteking heeft en ook met regelmaat gediagnostiseerd wordt met bronchitis.

Symptomen Bronchiëtasieën
Doordat de ontstekingen aanhouden geeft dit op langere termijn een behoorlijke schade aan de longen. Zo bestaat de kans dat de trilhaartjes kapot gaan door deze longziekte, deze trilhaartjes dienen er normaal voor om het overtollige slijm uit de longen te verwijderen. Wanneer dit niet meer gebeurd zal het slijm blijven zitten waardoor er hoestbuien ontstaan. Dit overmatige slijm is tevens ook een ideale plaatst voor bacteriën, zij kunnen zich in dit slijm verder ontwikkelen.


CCAM

Wat is CCAM?
CCAM staat voor Congenitale Cysteuze Adenomatoide Malformatie, dit is een zeldzame aangeboren longziekte. Maar weinig baby’s worden geboren met deze afwijking die veroorzaakt wordt door een incorrecte ontwikkeling in de longen waarbij er holtes (cysteus) ontstaan in de longen. Bij deze longziekte zijn de holtes vaak gevuld met vocht of met een weefsel dat hard is. Door deze holtes kunnen de longen zich niet optimaal ontwikkelen.

Soorten CCAM
Net zoals bij andere longziektes kent CCAM ook verschillende varianten, deze zijn afhankelijk van de locatie, de grootte, het aantal en het celtype van de holtes. De minst ernstige vorm van CCAM en die ook het vaakste voorkomt is de variant waarbij er 1 tot 4 grotere holtes zijn in de longen.

Een meer zeldzame variant is de variant waarbij er erg veel holtes aanwezig zijn in de longen. Deze variant kan gepaard gaan met een beuk in het middenrif. Een weer ernstigere vorm van deze longziekte zorgen de holtes ervoor dat andere delen van het lichaam verdrongen wordt. denk hierbij aan het hart, de luchtpijp en het gezonde deel van de longen. Door deze verdringen kunnen deze organen niet meer volledig functioneren wat ervoor kan zorgen dat de baby vroegtijdig overlijd.


Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD)

Wat is CHD?
Net zoals als CCAM is CHD een zeldzame longziekte die aangeboren is, ook bij deze longziekte is er een probleem bij de ontwikkeling van de longen. Het probleem in de ontwikkeling van de longen wordt veroorzaakt door een breuk in het middenrif van het ongeboren kind, dit is de longziekte CHD. Het middenrif scheid bij gezonde mensen de buikholte van de borstholte. Wanneer er een breuk in het middenrif zit zoals bij de longziekte CHD het geval is kunnen organen uit de buikholte(maag, darmen enzovoort) de borstholte in, hierdoor kunnen de longen zich bij een ongeboren kind niet meer volledig ontwikkelen vanwege het ruimtegebrek dat door de verschuiving veroorzaakt wordt.

Behandeling CHD
Als er vermoedt wordt dat er sprake is van de longziekte CHD wordt er een röntgenfoto gemaakt van de pasgeboren baby, hierop wordt duidelijk weergegeven als er sprake is van een verschuiving van de organen van de buik naar de borstholte wat duidt op de longziekte CHD. Waar deze longziekte precies door veroorzaakt wordt is niet duidelijk, hierdoor kunnen er vooraf ook geen speciale handelingen genomen worden om de longziekte CHD te voorkomen.

Nadat de longziekte CHD vastgesteld is wordt er gekeken naar wat de juiste behandeling is, hierbij wordt er gekeken naar factoren zoals de grote van de longen en de positie van de verschoven organen. Tijdens een operatie wordt de breuk in het middenrif dichtgemaakt, bij een klein gat kan dit door beide zijdes aan elkaar te hechten. Wanneer er een groter gat is wordt er gebruik gemaakt van een kunststof lapje om deze longziekte te verhelpen.


Cystic Fibrosis (CF)

Wat is Cystic Fibrosis?
De longziekte Cystic Fibrosis wordt ook wel taaislijmziekte genoemd. Cystic Fibrosis is een chronische longziekte, dit houdt in dat het een blijvend probleem is. Patiënten met CF hebben dit door een erfelijke aanleg.

Wanneer iemand de longziekte Cystic Fibrosis heeft deze persoon last van taai en dik slijm, dit slijm is bij gezonden mensen vloeibaar, doorzichtig en juist dun. Doordat het slijm dik is bij patiënten met de longziekte Cystic Fibrosis is het moeilijk om het slijm af te voeren, hierdoor ontstaan er slijm ophopingen wat in de longen voor een probleem zorgt. In het slijm ontstaan ontstekingen en de patiënt krijgt het snel benauwd en heeft moeite met ademhalen.

Behandeling Cystic Fibrosis
Momenteel is het nog niet mogelijk om te genezen van deze erfelijke longziekte, wel zijn er behandelingen om de klachten van deze longziekte te verlichten en om de levensverwachting te vergroten.

Medicatie die voorgeschreven wordt bij de longziekte cystic fibrosis zijn erop gericht om slijm te verdunnen, hierdoor kunnen ontstekingen voorkomen worden. Ook wordt er regelmatig gebruik gemaakt van fysiotherapie, hierbij wordt er gewerkt aan correcte methodes voor het ophoesten van slijm en wordt er gelet op voldoende beweging.


Klaplong

Wat is een klaplong?
Tijdens de longziekte klaplong is een deel of de gehele long ingeklapt. Dit kan veroorzaakt worden door een verwonding zoals een gebroken rib, maar in sommige gevallen gebeurd de longziekte klaplong ook zonder aanleiding dit wordt een spontane klaplong genoemd, wat een spontane klaplong veroorzaakt is nog niet bekend. Door een klaplong kan de ingeklapte long slecht zuurstof opnemen, hierdoor kan een benauwd gevoel ontstaan en is er vaak sprake van een pijnlijk gevoel op de borst.

De behandeling van een klaplong
Wanneer een long slechts een klein beetje is ingeklapt dan zal de long zelf genezen van deze longziekte wanneer er voldoende rust genomen wordt, dit kan echter wel gepaard gaan met pijn. Een huisarts zal in dit geval pijnstillers voorschrijven om de pijn tijdens deze longziekte te verlichten.

Wanneer een long verder is ingeklapt wordt er een drain geplaatst, deze drain is een plastic buisje. Dit plastic buisje wordt geplaatst in de borst van de patiënt, vervolgens vervoert dit buisje zowel lucht als vloeistof uit de borstholte, na 5 dagen wordt deze weer verwijderd. In sommige gevallen zal er gekozen worden voor een operatie.


Longembolie

Wat is longembolie?
Wanneer er een bloedvat verstopt door een bloedstolsel is die naar de longen leidt is er sprake van de longziekte longembolie, door deze verstopping kan het bloedvat niet of niet voldoende zuurstof vervoeren naar het bloed, hierdoor krijgt het lichaam minder zuurstof tot beschikking wat een vervelend benauwd gevoel kan opleveren.

Behandeling longembolie
Vaak is een uitgebreide behandeling niet nodig bij de longziekte longembolie, dit komt doordat het lichaam vaak zelf het bloedstolsel weet op te ruimen. Wel kunnen er injecties gegeven worden om het bloed te verdunnen. Hierdoor wordt er voorkomen dat er een nieuw stolsel ontstaan en de longziekte verergerd.

In slechts een aantal enkele gevallen wordt er een operatie uitgevoerd om de longembolie te verhelpen.


Longfibrose

Wat is longfibrose?
De zeldzame en chronische longziekte longfibrose veroorzaakt dat de longen niet meer het benodigde zuurstof kunnen opnemen en het gebruikte zuurstof (koolstofdioxide) niet meer goed kan scheiden. Dit wordt veroorzaakt door bindweefselvorming binnen in de longen, hierdoor worden de wanden van de longblaasjes steeds dikker waardoor het steeds moeilijker wordt voor zuurstof om door deze wanden heen te dringen.

Deze longziekte komt vaak voor bij mensen boven de leeftijd van zestig jaar en het duurt vaak maanden tot jaren voordat deze longziekte zich heeft ontwikkeld, er zijn ook gevallen waar deze ziekte zich acuut ontwikkeld.

Behandeling longfibrose
Longfibrose is één van de longziektes die niet te genezen is, het is een blijvende schade voor de longen. Wel is er medicatie beschikbaar om de klachten te verlichten. Zo krijgt een patiënt met longfibrose ontstekingsremmers en medicatie die helpt bij de onderdrukking van het afweersysteem.


Longontsteking

Wat is een longontsteking?
Wanneer een patiënt een longontsteking heeft zijn de bronchiën en de longblaasjes in de longen ontstoken. Dit wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, ook is het mogelijk dat een longontsteking veroorzaakt is door een virus. In slechts een aantal zeldzame gevallen wordt de longziekte door beide veroorzaakt.

Behandeling longontsteking
Tijdens een longontsteking heeft iemand last van pijnlijke ademhaling, benauwdheid, hoesten van slijm en bloes en is erg vermoeid. Een arts zal dan ook bij elke vorm van een longontsteking een antibioticakuur voorschrijven. Een kuur werkt alleen bij een longontsteking die veroorzaakt wordt door bacteriën, het is echter moeilijk te achterhalen als een virus of een bacterie deze longziekte veroorzaakt.

Als de longontsteking een hevige vorm heeft dan wordt de patiënt vaak opgenomen in het ziekenhuis waar de antibiotica kuur wordt toegediend via een infuus, hierdoor zal het sneller werken.


Pleuritis

Wat is pleuritis?
Pleuritis staat ook wel bekend als pleuris, Iemand met pleuritis heeft een ontstoken pleura (longvlies) of borstvlies, door deze longziekte schuurt het borstvlies tegen de borstwand aan. Tijdens het ademhalen veroorzaakt dit een hevige pijn.

Bij gezonde mensen bevindt er zich tussen het longvlies en de borstwand een kleine laag longvocht, hierdoor kunnen deze twee gemakkelijk en soepel langs elkaar bewegen. Bij de longziekte pleuritis is deze vocht laag weg, dit veroorzaakt het schurende en pijnlijke gevoel.

Behandeling pleuritis
De longziekte pleuritis wordt vaak veroorzaakt door een andere ziekte, de behandeling is daardoor per patiënt anders. Eerst zal een arts proberen te achterhalen wat deze onderliggende ziekte precies is. Op basis van de uitslag wordt de behandeling gestart, iedere patiënt heeft hierdoor ook een ander herstel periode.


PulmonaleAtreriële Hypertensie (PAH)

Wat is pulmonale hypertensie?
een zeldzame en chronische longziekte is pulmonale atreriële hypertensie, patiënten met PAH hebben last van een verhoogde druk in de bloedvaten van de longen. Deze verhoogde druk wordt veroorzaakt door vernauwde bloedvaten die veroorzaakt worden door de longziekte pulmonale atreriële hypertensie.

Doordat deze longziekte chronisch is, is het niet mogelijk om ervan te genezen. Wanneer een patiënt een langere tijd met de diagnose van de longziekte pulmonale atreriëlehypertensie rondloopt levert dit uiteindelijk problemen op voor het hart. Deze problemen worden veroorzaakt doordat het steeds lastigere wordt om bloed door de vernauwde vaten te sturen.

Behandeling pulmonale hypertensie
PAH is een chronische longziekte, deze ziekte is daardoor blijvend en tevens ook niet te genezen. Doordat er maar zeer weinig mensen zijn die deze ziekte hebben wordt de ziekte vaak ook pas in een laat stadium ontdekt wanneer de longziekte al hevige klachten veroorzaakt.

De longziekte PAH wordt gedurende de jaren steeds iets erger, wel kunnen er medicijnen worden voorgeschreven die de klachten verlichten.


Tuberculose

Wat is tuberculose?
Tuberculose is niet altijd een longziekte maar omdat tuberculose het vaakst voorkomt in de longen kan het wel gezien worden als een longziekte, andere organen die te maken kunnen krijgen met tuberculose zijn bijvoorbeeld; gewrichten, hersenen en lymfeklieren. Bij de longziekte tuberculose worden organen aangetast door een bacterie, hierdoor ontstaat er een ontsteking.

de ontsteking kunnen gepaard gaan met klachten zoals hoesten, plotseling gewichtsverlies, koorts of nachtelijke transpiratie.
Behandeling tuberculose
Bij de longziekte tuberculose is het belangrijk om een goede behandeling te krijgen, als een patiënt te lang rondloopt met tuberculose kan de longziekte steeds ernstiger worden. Dit kan zo ernstig worden dat de patiënt uiteindelijk kan overlijden aan de gevolgen van tuberculose.

Wanneer de longziekte op tijd wordt behandeld is tuberculose uitstekend te behandelen en te genezen, de behandeling bestaat uit meerdere soorten medicatie die de patiënt gedurende een langere periode dient in te nemen. Vaak is dit een periode van minimaal 6 maanden, alleen op deze manier kan de bacterie volledig vernietigd worden.

1 Comment

 1. hallo,
  hulp gevraagd voor exclusief lief persoon !
  mijn vriendin heeft een ernstig ongeluk gehad en ligt op de ic. ze heeft gebroken ribben die tegen haar long drukten
  ze is inmiddels al geopereerd aan haar ribben. ze had ook een klaplong (+ontsteking). ze heeft ook last van vocht bij haar long, zelfs nu nog nadat er net een drain is uitgehaald… flinke koorts..varierend van 38.5-40 graden. nou is er een onbekende bacterie (!) het ziekenhuis heeft al enkele kweken genomen maar kan nog niets vinden
  ze krijgt allerlei middelen, antibiotica die niet aanslaat (geloof de 2e al) prednison, haldol,clondine,morfine,esketamine,paracetamol,propofol,lorazepam
  ooohh, ze heeft het zo zwaar ! het wordt echt tijd dat het slaapmiddel kan stoppen en dat ze wakker wordt
  misschien nog suggesties ? ze ligt al sinds 9 mei in het ziekenhuis van arnhem. kan het zijn dat ze iets van legionella ( -pseumonieen) heeft opgelopen of longembolie want haar zuurstofgehalte is ook dalend ?
  of misschien streptococcus pneumoniae ? ik weet het niet maar ik ben zoekende naar een oplossing.
  weet u de beste longarts of bacterie-opspoorder ?
  groetjes, miriam

Comments are closed.

Longemfyseem © 2018